Какви са ранните признаци на ХОББ?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е тежко и прогресиращо белодробно състояние. Ранните признаци на състоянието включват хронична кашлица, повишена слуз и умора. Въпреки това, ранната диагностика и подходящото лечение могат значително да подобрят перспективите на човек.

ХОББ е терминът за група белодробни заболявания, които са склонни да се влошават с течение на времето. Примери за тези състояния включват емфизем и хроничен бронхит.

ХОББ възпрепятства дихателните пътища на човек, което затруднява дишането. Това е прогресивно състояние, което означава, че има тенденция да се влошава с течение на времето. Без лечение ХОББ може да бъде животозастрашаващо.

Според Световната здравна организация (СЗО) глобалната тежест на изследването на болестта изчислява, че ХОББ е причинила 3,23 милиона смъртни случая по целия свят през 2019 г. Освен това здравните експерти оценяват около 16 милиони хора в Съединените щати имат болестта.

Тази статия описва ранните признаци и симптоми на ХОББ и как се влошава. Той също така обхваща кога да говорим с лекар.

Какви са 4 етапа на ХОББ?

Глобалната инициатива за хронични обструктивни указания на белодробната болест на COPD може да помогне на лекарите да преценят дали човек да бъде ХОББ има според естеството и степента на техните симптоми, историята им на прогресиране на симптомите и наличието на допълнителни медицински диагнози, които могат да причинят или влошат техните симптоми.

Освен това, насоките класифицират тежестта на ограничаването на въздушния поток при ХОББ според принудителната експираторна обем (FEV). FEV е колко въздух може да се изтласка от белите дробове за 1 секунда по време на тест за спирометрия. Колкото по -ниска е стойността, толкова по -дишащи трудности има индивидът. Здравните експерти оценяват тежестта на ограничаването на въздушния поток, използвайки четири категории:

Организацията обаче признава, че оценката на ограничаването на въздушния поток не е само не е Достатъчно, тъй като здравните експерти сега знаят, че ХОББ засяга повече от способността на човек да диша. Имайки това предвид, пълен медицински преглед от лекар може най -добре да определи дали даден човек има ХОББ и степента на тежестта на заболяването.

ранни признаци и симптоми

в ранните си етапи , Симптомите на ХОББ могат да бъдат толкова леки, че индивидът да не ги забелязва. Симптомите и тежестта на ХОББ също могат да варират от човек на човек.

Въпреки това, тъй като болестта е прогресираща, симптомите често се влошават с течение на времето. Ранните признаци и симптоми на ХОББ могат да включват по -долу.

Хронична кашлица

Устойчивата или хронична кашлица често е един от първите симптоми на ХОББ. Човек може да изпита кашлица, която не отшумява самостоятелно.

Лекарите обикновено смятат кашлица, която продължава повече от 8 седмици, за хронична.

Кашлицата е защитен механизъм, който обикновено се случва в отговор на дразнители, като инхалаторна цигара или тютюнев дим, влизайки в белите дробове. Кашлицата също помага за премахване на храчките или слузта от белите дробове.

Въпреки това, ако човек има продължаваща кашлица, това може да означава проблем с белите дробове.

https://harmoniqhealth.com/bg/idealica/

Излишно производство на слуз

Производството на твърде много слуз също може да бъде ранен симптом на ХОББ. Слузът е от съществено значение за поддържането на дихателните пътища влажни, а също така улавя микроби и дразнители, които влизат в белите дробове.

Когато човек вдишва дразнене, тялото им произвежда повече слуз, което може да доведе до кашлица. Пушенето е много честа причина за производството и кашлицата на излишъка на слуз.

Дългосрочната експозиция на дразнители може да повреди белите дробове и да доведе до ХОББ. Другите белодробни дразнители могат да включват:

 • Химически изпарения, като тези от бои и силни почистващи продукти
 • Прах
 • Замърсяване, включително изпускателни изпускателни изпускатели
 • Парфюми, латки за коса и други козметика на спрей

задух и умора

Запушването на въздушните пасажи може да затрудни a човек да диша, което може да доведе до задух, друг често срещан симптом на ХОББ.

В началото може да се появи задух само след упражнения, но може да се влоши с течение на времето. Някои хора се справят с дихателните си затруднения, като стават по -малко активни, което може да доведе до това, че те стават по -малко физически подходящи.

Човек с ХОББ трябва да положи допълнителни усилия за дишане. Това натоварване може да доведе до по -ниски нива на енергия и да се чувствате уморени през цялото време.

Други симптоми на ХОББ

Тъй като белите им дробове не функционират както трябва, хората с ХОББ са повече Вероятно ще изпитат гръдните инфекции, включително обикновената настинка, грип и пневмония.

Други симптоми на ХОББ включват:

 • Неволно загуба на тегло, според по -старо проучване от 2013 г.
 • Подуване в долните крака
 • Сърбеж
 • Сухата в устата
 • Сексуални проблеми
 • Замаяност
 • Проблеми с пикочния мехур
 • Подуване на подута
 • сънливост
 • Умора

Признаци на ХОББ се влошават

Човек с диагноза ХОББ може да изпита пламъци, които са известни още като обостряне на ХОББ, когато симптомите внезапно се влошат. Тригерите на възпаленията на ХОББ могат да включват инфекции на гърдите и излагане на цигарен дим и други белодробни дразнители.

обострянията могат да започнат като леки, но те могат да станат много сериозни бързо, без бързи медицински грижи. Ранните предупредителни признаци на избухване на ХОББ могат да включват:

 • Симптомите внезапно стават по-тежки в рамките на дни или дори часове
 • Кашлицата става все по-силна, по-честа или различна от обичайното ; белите дробове – променяйки се от ясен в по -тъмен цвят
 • Произвеждане на повече храчки от обикновено
 • По -уморен от обичайното
 • Необичайно безсъние, чувствате или изглеждате объркани за тези Около тях или затруднено събуждане, което може да показва високи нива на въглероден диоксид – търси незабавна медицинска помощ
 • По -ниско от обичайните нива на кислород според измерванията на импулсен оксиметър

, когато Да говорим с лекар

Човек, който изпитва всеки от горните симптоми редовно, трябва да говори с лекар. Всеки, който изпита признаци на обостряне на ХОББ, също трябва да се консултира с лекаря си възможно най -скоро.

Дори и хората да не са сигурни, че имат ХОББ, медицинският специалист обикновено може да прави разлика между ХОББ и други заболявания. Ранната диагностика на ХОББ може да позволи на хората да получат лечение по -рано, което може да помогне за забавяне на прогресирането на заболяването, преди да стане тежко или животозастрашаващо.

причини

Най -честата причина за ХОББ пуши цигари или други тютюневи изделия. Според Националното сърце, белите дробове и кръвния институт до 75% от хората с ХОББ или пушат или са пушили. Въпреки това, дългосрочната експозиция на други дразнители или вредни изпарения може също да причини или да допринесе за състоянието.

Генетиката може също да увеличи риска от развитие на ХОББ. Например, хората с дефицит на протеин, наречен алфа-1 антитрипсин, може да е по-вероятно да развият състоянието, особено ако пушат или имат редовна експозиция на други белодробни дразнители.

Признаците и симптомите на ХОББ Най -често започват при хора на възраст 40 или повече години.

Диагнозата

Получаването на диагноза ХОББ започва с медицински преглед. Лекарите обикновено започват, като питат индивида за техните симптоми и медицинска история, включително дали пушат или не и дали са имали излагане на някакви белодробни дразнители.

Те също могат да извършат физически преглед и да проверяват за хрипове или Други признаци на проблеми с белите дробове.

За да потвърди диагнозата си, здравен специалист може да поръча някои тестове, като:

 • Спирометрия: Човек вдишва тръба, която се свързва с Машина, наречена спирометър, която измерва колко добре работят белите им дробове. За да започне теста, лекарят може да помоли индивида да вдигне в бронходилататор, вид лекарства, които отварят дихателните пътища.
 • Рентгенография на гръдния кош или CT: Тези тестове за изображения позволяват на лекар да види Вътре в гърдите на човек, за да проверите за признаци на ХОББ или други медицински състояния.
 • Кръвни изследвания: Лекарят може да поръча кръвни тестове, за да провери нивата на кислород на човек или да изключи други състояния, които причиняват подобни признаци и симптоми на ХОББ.

перспективи

ХОББ е често срещано състояние. Някои хора обаче грешат симптомите му за нормалните признаци на стареене, което може да означава, че не получават диагноза. Без лечение ХОББ може да стане прогресивно по -лошо с времето.

ХОББ може да бъде значителна причина за увреждане. Лице с тежко ХОББ може да се бори с ежедневните задачи, като например изкачване на стълби или стоене на продължителни периоди, за да приготви храна. Изплащанията и усложненията също могат сериозно да повлияят на здравето и качеството на живот на човек.

Няма лечение за ХОББ, но ранната диагностика и лечение могат значително да подобрят перспективите на човек. Подходящите промени в лечението и начина на живот могат да облекчат симптомите и да забавят или спират прогресирането на състоянието.

възможностите за лечение включват лекарства, кислородна терапия и белодробна рехабилитация. Промените в начина на живот включват участието в редовни упражнения, ядене на питателна диета и спиране на тютюнопушенето.

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Тежест на ограничаването на въздушния поток FEV стойност
Много тежки 0–29%

Contents