Какво да знаете за IUD за ендометриоза

ендометриозата е прогресивно, хронично разстройство, което се случва, когато тъканта, подобна на лигавицата на матката яйчници. Тази тъкан може да причини локално възпаление, болка и белези. Въпреки че няма лечение, вътрематочно устройство или IUD може да помогне на хората да управляват симптомите си.

Според Фондацията за ендометриоза на Америка има около 200 милиона съобщени случаи на ендометриоза по целия свят, а приблизително 1 на 10 жени в Съединените щати имат условие.

Някои често срещани симптоми на ендометриоза включват:

 • Силни спазми
 • Тежкият менструален поток
 • По -дълги периоди
 • pain during sex
 • bowel or urinary disorders
 • nausea or vomiting

Although doctors do not know the exact cause of endometriosis, the condition Има връзки с хормоните прогестерон и естроген.

Следователно, хондростронг отзиви един вариант за лечение за ендометриоза включва хормонална терапия, която се предлага под формата на хапчета, пластири, импланти, инжекции или поставяне на хормонален IUD.

В тази статия научете повече за IUD за ендометриоза и как работи.

IUD е добро лечение на ендометриоза?

IUD е вид контрол на раждаемостта. Това е малко, Т-образно устройство, което лекар или медицинска сестра поставя в матката, за да предотврати бременността. Има два вида IUD: медта IUD и хормоналния IUD.

Медна IUD използва медна намотка, за да предотврати торенето на сперматозоидите. Лекарите не препоръчват мед IUD за облекчаване на ендометриозата, тъй като няма хормонални ефекти.

Въпреки това, IUD, който освобождава прогестин, форма на прогестерон, е ефективен вариант за лечение за някои хора. Наличните марки включват Mirena и Skyla.

Хормоналният IUD често намалява както размера на лезиите, така и менструалния поток на човек. Всъщност приблизително една трета от хората спират да имат периода си след година на използване на IUD.

Важно е да се отбележи, че докато IUD може да осигури облекчаване на болката на някои хора с ендометриоза, той не може да помогне за лечение на безплодие, свързано с ендометриозата, тъй като е форма на контрол на раждаемостта.

Също така лекарите обикновено не считат Mirena IUD като лечение от първа линия, тъй като не потиска последователно овулацията, както прави комбинираното хапче за контрол на раждаемостта.

Как работи?

IUD е вид контрол на раждаемостта, който медицинският професионалист поставя директно в матката през цервикалния канал.

IUD освобождава прогестин, хормон, който може да намали тежестта на периодите или да ги спре напълно. В резултат на това често намалява болката, която може да дойде с ендометриоза и болезнени периоди.

Когато човек приема естроген и прогестерон под формата на контрол на раждаемостта, това потиска овулацията. Той може също да забави растежа на ендометриалната тъкан и да предотврати образуването на нова тъкан.

Поради тези хормонални ефекти, IUD може:

 • Намаляване на размера на лезиите на ендометриозата
 • Улеснява тазовата болка и възпаление
 • Намаляване на кървенето

Ползи

Има няколко потенциални ползи от използването на IUD.

IUDs са дълготрайна, ефективна форма на контрацепция, която може да продължи няколко години. Някои хора смятат IUD за по -лесен вариант, отколкото да се налага да си спомнят да приемат хапчета или да използват други форми на контрацепция.

Освен това, в рамките на година след употреба, много хора вече не изпитват месечен период. За тези с ендометриоза това може да намали болката, свързана с менструацията, и силно кървене.

Странични ефекти

Хормоналните IUD имат някои свързани странични ефекти. За някои хора тези странични ефекти са леки и си отиват в рамките на първите няколко месеца.

За други страничните ефекти могат да бъдат тежки и да повлияят на качеството им на живот. Всеки, който изпитва непоносими странични ефекти, трябва да говори с лекар за различни лечения на ендометриоза.

Някои често срещани странични ефекти на хормонален IUD включват:

 • Задържане на вода
 • Наддаване на тегло
 • Нежността в гърдата
 • Гадене
 • Воки на настроението
 • По -тежко кървене
 • Болка в долната част на гърба
 • Нередово кървене
 • Загуба на менструация
 • Болка на таза
 • Крампи
 • Болка по време на или малко след вмъкване

Въпреки че е тя е Много рядко, има някакъв риск IUD да пробие матката или да изпадне.

В малко вероятно случай жена с IUD да забременее, това може да повреди плода, имплантата в плацентата или евентуално да причини загуба на бременност или извънматочна бременност.

вмъкване

Вмъкването на IUD е бърза амбулаторна процедура. Лекар или медицинска сестра ще вмъкне спекулум във влагалището, след което ще използва инструмент, за да вмъкне IUD през шийката на матката и в матката. В повечето случаи процедурата отнема около 5 минути.

Процедурата може да бъде болезнена, както по време, така и по време на поставяне. Болката обикновено не трае дълго и се чувства като рязко или менструално спазм.

Някои хора избират да вземат обезболяващи преди процедурата. Лекар може също да предложи съвети как да управлява всяка болка.

Научете повече за това какво да очаквате и как да се подготвите за въвеждане на IUD в тази статия.

Безопасността по време на бременност и кърмене

IUD са много ефективна форма на контрол на раждаемостта, предотвратявайки бременността в повече от 99% от случаите. Все пак е възможно да се забременее, тъй като нито един метод на контрацептив не е 100% ефективен.

Всеки с IUD, който смята, че може да е бременна, трябва да вземе тест за бременност вкъщи и да види лекар, за да потвърди резултатите.

В някои случаи лекарят може да препоръча отстраняването на IUD, което представлява риск за развиващия се плод. Може да нарани плода или да се вмъкне в плацентата. Това също може да причини преждевременно раждане.

Хората могат спокойно да кърмят с IUD на място. Някои хора избират да се подлагат на вмъкване на IUD, преди да напуснат болницата след раждане.

Хората с ендометриоза може да искат лекар или медицинска сестра да заменят IUD възможно най -скоро след раждането, ако това е било ефективно лечение преди бременността им.

Други възможности за лечение

В допълнение към IUD, хората с ендометриоза имат други възможности за лечение, за да помогнат за облекчаване на болката и други симптоми.

Някои потенциални опции включват:

 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като ибупрофен или аспирин
 • Облекчаване на обезболяването на безпрепятствена сила
 • other hormone therapies, such as birth control pills, nasal sprays, or injections
 • surgery to remove the lesions
 • surgery to sever the nerves

Резюме

Ендометриозата е състояние, което може да причини силно кървене и болка – особено по време на менструацията – както и няколко други симптоми.

Няма лечение за ендометриоза, но хормоналните IUD могат да предложат известно облекчение от симптомите. Всеки с IUD също ще използва ефективна форма на контрол на раждаемостта.

За хората, които изпитват досадни странични ефекти от хормонални лекарства или желаят да забременеят, са налични други възможности за лечение.

 • Birth Control / Contraception
 • Women’s Health / Gynecology

Medical News Today has strict sourcing guidelines and draws only from peer-reviewed studies, academic изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents